Когато стане дума за типично българско ястие видно място заема баницата.

В различните региони рецептите за приготвяне са различни. Бабите от векове учат своите дъщери и внучки да точат финни и тънки кори, както и тайните на различните пълнки и методи на печене. Няма да се спираме на баниците – зелник, лучник, пататник, тиквеник… на баницата с ябълки. Както е видно от името на нашия сайт ще дадем рецепта за баница със сирене. Знаем, че в съвремения свят малко хора имат време сами да разточат корите, които да напълнят със сиренце, затова ще ви дадем една бърза и лесна рецепта, която да събере семейството ви около масата. Ето и продуктите:

1. Пакет финни кори за баница (500 гр.)

2. Бяло традиционно саламурено сирене – 400 (Изберете краве, овче,или биволско сирене, според

предпочитанията на семейството ви – то ще даде основния акцент на баницата ви)

3. 4-5 яйца – според големината (едното го запазвате за намазване накрая.)

4. Масло 50- 60 гр.

5. Олио 100 мл.

6. Половин кофичка кисело мляко

7. Бакпулвер.

8. Сол

 

Да започваме. Всеки ще се справи добре. Изсипете киселото мляко в по – голям съд и добавете към него бакпулвера, бъркайки енергично, за да шупне. След това добавете натрошеното сирене,олиото и яйцата (без едно), солта и разбъркайте добре сместа. Това ще бъде планката за баницата ви със сирене. А сега е време да я наложим. Намазнявате с масло кръгла тавичка и започвате да редите кора – плънка със сирене- след това я навивате на руло и я подреждате в спирала в тавата. След това добавяте сиренето в следващата кора и така докато запълните тавичката. Когато корите са подредение намазвате отгоре с масло и яйце, за да се образува хрупкава и златиста коричка.

Печенето е на средно ниво във фурната и е много важно. Фурната трябва да бъде на около 180 – 200 градуса (предварително загрята), а времето варира между 45- и 50 минути.

На различните празници сиренето, което се използва за баница е различно например на Петровден е хубаво домакинята приготви баницата с прясно сирене.
Празници, на които традиционно на българската трапезата присъства баница, са Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Тогава се приготвя и традиционната баница с късмети.